2010 m. liepos 30 d., penktadienis

Amerikos bankai

frame22_house_2-775196Pamenu Lietuvoje bankai sumane (eilini karta) padidinti mokescius - pakilo vejas - konferencijose fleimai po 100 puslapiu. Lietuvaiciai pabuvoje uzsienyje stebejosi kaip is vis gali buti mokesciai uz tai, kad bankui duodi savo pinigus? Ir taip - tai tiesa - tokiu kaipo mokesciu uz tai, kad JAV banke laikai pinigus cia nera - cia jie moka tau, bet dabar siek tiek apie paslaugu kainas: kaip jau minejau viena is irasu - neperseniausiai atsidariau saskaita viename is daugelio miestelio banku. Ko jie cia nedaro tai beveik nevykdo valiutu keitimo politikos - ja uzsiima pavienes buhalteriu imones arba tiesiog besispecializuojancios imoneis valiutu keitime kurias galima rasti oro uoste arba downtown'e ( miesto centre ) Lietuvoje nespejau issikeisti turimos valiutos EUR i dolerius, todel nemaza suma EUR pasiiemiau su savimi, kaip jau tikriasiai supratote - juos issikeiscia cia tapo nemaza problema. Perejau per 4 bankus - 2 is ju nevykde valiutos keitimo - 1 paprase 10% nuo sumos, kitas ( kuri veliau del to ir pasirinkau ) paprase ~6% nuo sumos. Sokiruojantys procentai - Lietuvoje, pamenu, keisdavau valiuta beveik buhalteriniu kursu - tereikedavo banke pasakyti paslaptinga fraze 'noriu valiuta keisti izde'. Taigi nieko geriau nerades nusprendziau atsidaryti saskaita 'key bank' (nes kol neturi saskaitos niekas valiutos tau nekeis !!! ), Atsidaryti saskaita nieko nekainuoja ( tereikia irodyti, kad esi legalus ir inesti 50$ ) - jeigu ja aktyviai naudosiesi ji nieko nekainuos - anaiptol - uz pinigu laikyma siame banke gausi naujausio modelio iPOD, nebus jokiu (kaip LT) - ketvirtiniu aptarnavimo mokesciu UZ KIEKVIENA SASKAITA ir pan. Mano turimos valiutos vietoje nekeite - pasirodo ja siuncia kazkur i Calfornijos centra kur pacekina ir inesa i saskaita. Kita diena praeidamas pro ta pati banka pamaniau - kam tie 50$ ten guli ir pelyja ? - pasiimsiu is ATM ( bankomato ). Kaip tariau - taip padariau. Neilgai klaidziojes po meniu pastebejau punkta - nusiimk 60$ - manau juk turiu tik 50$ ? - Lietuvoje bankomate juk daug pasirinkciu su ivairiom sumom, bet jeigu likutis mazesnis tai ju negausi. Paspaudziau -... te tau 20$20$20$ - hmmm - kortele juk debetine, is kur dar 10$ ?! na bet bala nemate - kai sako duoda - tai imk :) Veliau paklausiau ka mano apie tai Kestas ? Jis atsake, jog cia daznai taip buna kai atsidarai naujam banke saskaita - dovanu gauni 10-20$ ARGI NE SUPER ? Is karto galvoje gime mintis, kad galeciau pastoviai atidarineti/uzdarineti saskaitas ivairiuose bankuose ir gyventi vien is banku komiso :) Taigi, praejo jau 4-5 d. ir gavau i pasto dezute banko korteles su informacija ir isklotinem.... Viena laiska atplesiau ir net silpna pasidare. Pasirodo, kad tas -10$  kuri nusiemiau yra i kredita ir ( jau visai nebesvarbu ar 10$ ar 1000$ tu pasiemei) - to mokestis ( Overdraft item charge ) 33$ !!!!!!!!!
Perskaiciau kels kartus nes pamaniau - gal ko nors nesuprantu angliskai ? Na ne - viskas gerai. PaExtrachergino stolniku mane bankas. VajeVaje. Kaiptik tuo metu buvom susiruose vaziuoti i parka pabegiot, tai susirinkau visus popierius ir uzsukome i banka pakeliui. Kaip ir reikejo tiketis kasininke parode REALATIONSHIP MANAGER kabineto duris. O ten ta pati moteris kuri man ir sukure saskaita :) - Parodziau lapuka - sakau "Pas mus europoje - jeigu turi 50$ saskaitoje tai 60$ nusiimti negali, todel jeigu imanoma noreciau, kad tai butu nurasyta kaip nesusipratimas :)" Likau nelabai suprastas, tada paaiskinau KITAIP: sakau - mano saskaitoje yra ~6000$ ir jeigu mes sio nesusipratimo neisspresime mano naudai tai susirenku zaislus ir einu i kita smelio deze ! Saskaitos likutis buvo svarus argumentas ir 33$ buvo greitai grazinti i saskaita. Kol ji ten dirbo palaidziau dar keleta kandziu repliku apie ju extracharges, pasijuokem ir issiskyrem su abipuse nauda ( as manau ) :) Na ir kaip visada - is kabineto buvau palydetas su sypsena ir kruva visokiu nuostabybisku zodeliu 'juravelkam' 'senkju' ir panasiai...

Dar keletas pastebejimu:

  • Uz tai, kad valiuta siunte i savo banko centra Californijoi - extracharge - 10$

  • Is bankomatu pinigai isgryninami nemokamai !

  • Ebank - nera jokiu papildomu sutarciu - turi kortele - eini internetu uzsiregistruoji ir naudojiesi !

  • GOLD Korteles siuncia pastu, bet jos nebuna aktyvuotos. Kad jas aktyvuoti - reikia paskambinti nurodytu numeriu ir pasakyti keleta slaptu numeriuku.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą