2011 m. gegužės 23 d., pirmadienis

PoEmigracinis sindromas


Jau seniai norejau parasyti, bet stengiausi islaukti inkubacini perioda, kad pavyktu tiksliai apibutinti, identifikuoti ir ivertinti - ka visgi jaucia ir kuo kvepuoja zmogus emigraves is Lietuvos.

Ir stai siandien, po gero pusmecio, manau jau galiu tai sau leisti.

Pagrindines emigrantu klaidos

Pinigu stygius:

..arba kitaip sakant materialinis statusas emigruojant. Dauguma isvazioja vos sukrapste paskutines kapeikas ant bilieto, neretas prasiskolina. Kas is to seka ? Tik atvykes svetur esi priverstas greitai prasimanyti kazkokiu pajamu, nes kitaip - batai. Nuoma lyginant su Lietuva - nesmoniskai didele, maistas brangus, daznai reikia masinos, pilti kura,... o alga juk tik po savaites-dvieju! Bet nesijaudinkite,-nuobodziauti ilgai neteks, jusu kaip pauksciuko iskritusio is lizdo jau laukia issizioje pigios darbo jegos grobuonys. Valymai, seneliu prieziure, statybose pagalbiniu - 8$/val ir pirmyn. Kelsites mazdaug 5-6 valanda ryto, vaziuosite i darba 1-2 valandas dirbsite 8-10 valandu, po to vaziuosite namo 1-2 valandas, est,praustis ir miegot, nes rytoi laukia tokia pati diena. Sestadieni beje irgi dirbsite. Sekmadieni, kad atgauti jegas ir sveika nuovoka miegosite mazdaug iki pietu, atsikelsite - nuvaziuosite i parduotuve apsipirkti maisto (nes juk visa savaite nebus laiko) - draugu ir pazystamu nera, niekas i svecius nepakvies. Taigi vakarieniaut, telikas, valytis dantis ir miegot nes laukia sunki darbo savaite.

Turesite laiko paguosti save, kad visa tai tik laikina, tik pradzioje taip sunku. Taip prabegs 5-10 metu. Protarpiais kai pramerksite akis - isipareigosite finansiskai, juk dirbate, ariate nuo ryto iki vakaro - KA NEGALIU SAU LEISTI ? Naujo teliko, naujos masinos, geresnio buto ir dar kruvos nereikalingu dalykeliu kurie tik vis labiau ipareigos finansiskai. Naujo darbo paieskoms tikrai nebus laiko ir tik stebuklo ar atsitiktinumo deka is sio ziurkiu rato kai kam pavyksta istrukti. Dauguma ten sukasi jau 10-20 metu.

Pasirinkimas:

kur vyksta emigrantai ? Ten kur kazkas juos pasitiks ir lauks. Beveik niekas nevaziuoja aklai.
Taigi atsidursite kur jau yra jusu pazystami ar giminaiciai ir is karto pasinersite i juodadarbio gyvnima - beveik nera galimybes laisvai apvaziuoti sali, pasirinkti kur nori gyventi ar kur patinka, nes pinigu tai nera, darbo nera. Kur eisi ziema basas ?

Kalba:

Didzioji dalis emigravusiuju beveik arba visiskai nemoka vietiniu kalbos. O ir kada ja ismoksi, jeigu nuo ryto iki vakaro ari, o ir kontingentas aplinkinis tokie patys kaip tu. Didzioji dalis sutiktuju gyvenanciu 5-10 metu bsoliuciai nemoka anglu kalbos. Gyvenantys virs 10 metu jau kazka svebaldoja.
Bandant isaiskinti, jog prioritetas nr1 turetu buti kalba dauguma pazeria paruostu priezasciu rinkini - kodel butent jiems likimas neleido (ir neleis ateityje) ismokti kalbos. Didzioji dalis "argumentu" yra mazdaug sekantys:
"aha..nu tai tu mokykloi mokeisti anglu o mes prancuzu ir vokieciu","tu tai dar jaunas o as tai jau per senas tokiems dalykams","ai.. kiek man cia jau liko","tai kada as ta kalba mokysiuosi, kada ?".....
O be kalbos kaip zinia nera ir ateities - nebus geresnio darbo, nebus tobulejimo - ziurkiu ratas-nekitaip. Noreciau priminti - islieka tie kurie prisitaiko, o kurie neprisitaiko evoliucijoje - pasmerkti isnykti.


Issilavinimas
Net jeigu ji turi, kaip taisykle jis cia negalioja, todel retas kuris is karto isoka i darba pagal specialybe. Nei laiko nei pinigu pas dauguma nera, todel tai telieka tik atodusiu "..et, o Lietuvoje tai as buvau ir dirbau tuo ir anuo !"

Spaudimas

Manau cia susiduriama su skirtingais spaudimo atvejais: aplinkiniu spaudimas ir savizlugda.

Aplinkiniai/darbdaviai kurie suinteresuoti, kad jiems dirbtum uz pigiai. Jie praplaus jusu smegenis nebutomis istorijomis ir pasakomis apie tai kaip cia reikia sunkiai dirbti, kad uzdirbti daugiau nei minimuma. Papasakos apie savo vergo kelia ir nelengva duonos kasni. Kad nesuprastumete jog gyvenate sudinai tos istorijos jus lydes daznai ir sistemingai.

Aplinkiniai/lietuviai kurie po 10 metu vis dar yra gilioje siknoje ir dirba ta pati sudina darba irgi neleis jums taip lengvai atsistoti ant koju. Logika: jie vargus vargo is sudus srebe - tai dabar turite daryti ir jus. Nes kito kelio nera - tik juodas ir sudinas darbas. Jeigu nenorite uzsitraukti nemalone geriau ne neprasiziokite apie savo didzius ateities planus ir busima balta darba.

Aplinkiniai/zmona - kaip minejau smegenu plovimo politika cia veikia labai gerai todel jeigu tik zmona susides su kokiom senbuvem lietuvaitem - jos jai greitai papasakos ir patars kaip cia gyventi "gerai". Vienas is greitu budu uzkalti saibu - reikia vyra isleisti "ant trucku" (i tolimu reisu vairuotojus). Pagal mano sudaryta statistika mazdaug 90% siai dienai esanciu lietuviu vyru cia "sedi ant trako". Pinigai neblogi, zmona gali sau leisti nedirbti, nusiperka svajoniu nama, svajoniu masina (paprastai jos buna dvi. Viena vos vaziuojanti kita "parodomoji" - vaikams nuvezti i mokykla, stoveti prie namo ir anasiai) Vyro namuose nebuna 5-6 dienas 7 diena vyras bando "reabilituotis" po darbo savaites. Zmona tokiojo stadijoje irgi dazniausiai nereikalinga.


Savizlugda - mano pastebejimais dauguma zmoniu is tikruju zino kaip gyventi gerai - daug sunkiau yra gyventi gerai nei zinoti. Taip ir cia - daznai bandant atverti akis cia esantiems lietuvaiciams - supranti - kad ta tiesa jie kaip ir zino, bet nelabai lengva eiti tiesos keliu. Jeigu bendraudamas su ciabuviu emigrantu jam daznai primeni apie tikruosius prioritetus (kalba, integravimasi) arba tai ka jis privaletu daryti (mokytis, ieskoti geresnio darbo) - zmogus pradeda tave vengti, nes tu ji stumi is komforto zonos. Daug paprasciau yra vazineti su trucku* ir savaitgaliais pasigerti nei kasdien atrasti laiko pasmokinti anglu kalbos arba pasukti makaule kaip cia uzsidribtus pinigu nedirbant. Bet zmogui badymas pirstais nenueina uzmarstin - ne as vienas jiems kalu ta i galva, ta daro ir likusieji lietuvoje, apie ta byloja ir skolos ir isipareigojimai ir praeiviai ta leptelna. Todel laiko pamastymams buna i valias. Zmogus pradeda save grauzti vietoje to, kad imtu kazka keisti. Pradeda nebebendrauti su aplinkiniais taip tik dar labiau save zlugdydamas.

Su kuo sutapsi tuo ir pats tapsi. Nori tapti vergu - bendrauk su vergais, sako liaudies ismintis.

Pasauliu skirtumai

tie kurie is karto atvyke kimba i darbus kaip zinia neturi galimybes apsizvalgyti aplink, paturistauti ar kitaip istirti terpe kurioje gyvena. Dirbi, edi, miegi. Daznai turistai atvykstantys pailseti i JAV yra mate salies daugiau nei tie kurie cia "pragyveno" 10-20 metu. Kaip mano emigraves pusbrolis yra karta pasakes "Ar grazi Airija? TAIP - bet as jos nemaciau"

Kulturiniai - cia gyvena viso pasaulio zmones. COSMO. Ir yra cia ju visokiu. Kaip mano draugai is New York yra pasake "Isivaizduok kiek pusdurniu yra Alytuje. Na koks 100. O kiek ju privaziuoja i cia is viso pasaulio ?"

Materialiniai - JAV eilinis pielietis, kaip bebutu, vistiek gali leisti daug daug daugiau nei pilietis Lietuvoje. Netgi viena pazystama valytoja uz grynus neperseniausiai nusipirko nauja automobili uz ~20 000$. Jeigu minimalus valandinis atlyginimas yra 8-10$ tai isivaizduojite kokia materialine galia gali tureti eilinis zmogus.

Standartu - elektra 110V, matuojama nebe cm ar m - o incais ir pedomis, benzinas galonais, valiuta kuria pradzioje vis bandai konvertuoti i litus, kokybes - na produktai cia zymiai kokybiskesni nei LT - manyciau del esamos grazinimo sistemos. Grazinti nepatikusi daikta gali beveik betkada ir betkur be jokiu klausimu. Ir seip is esmes beveik viskas stengiamasi daryti kokybiskai ar bent jau geriau nei Leituvoje :)

Kalbos - koks bebutum eruditas Lietuvoje, cia jau reiks pasukti smegeneles kaip ka psakyti. Jeigu galiu kalbeti keleta temu gana laisvai - kitose jau reikia rinkti zodzius. O ka kalbeti, kad anglu kalba cia yra amerikietiska ir tai ka ismokome ir kaip bendravome angliskai europoje - yra nemenkas skirtumas. Teks kuri laika ( o gal ir gana ilga ) pamikcioti, patyleti, palinkseti galva...

Mastu - kiek cia jau begyvenu - nu nerealus cia mastai - o maciau tik New York, Ohio, Pensilvania ir Illinois valstijas. Ir nors nustebinti JAV mane jau darosi sunku, bet del dydzio ir gausos vis dar stebiuosi beveik kasdien. Netelpa viskas i zemelapi - o ka kalbeti, kad tai dar butu gerai ir pamatyti.

Kitu poziuris i tave

Lietuviu - apie ju poziuri jau siek tiek uzsiminiau skiltyje "spaudimas". Manau reiktu isskirti keleta Lietuvaiciu grupiu:

  1. DIPukai ir DUPuku vaikai** - savotiskai uzdara sekta. Tai karo metu is Lietuvos pabege lietuviai ( atseit visi labai inteligentai (arba kaip vienas mano pazystamas sako "Buožių vaikai) ) cia isikure ir laikantys save tikraisiais lietuviais ( nors dauguma Lietuvos nei akyse nemate ) Lietuva jiems vis dar negrystas vieskelis ir raudona veliava. Is tikruju dauguma vos beprasvepluoja Lietuviskai. As manu, kad galetu jau nebesidaryti gedos ir is vis nebesneketi. Dipukai per daugeli metu sugebeje cia gana neblogai prasisukti ir uzsikalti pinigo. Ju akimis visi kiti ( naujai atvykstantys lietuvaiciai ) yra tik vagys, neissilavine ir juodadarbiai is ubagu krasto. Kai kurie itarimai manau nebepagrindo - nes manau kai postsovietiniai lietuvaiciai plustelejo is Lietuvos, naturalu kad rankos pacios griebe tiek maista tiek nematytus daigtus. Pradzioje paminejau zodi 'sekta' nebereikalo, nes i dipuku rata seipsau neilisi. Tik su rekomendacijomis ir "stogu".
  2. Tarybukai - cia anie taip vadina naujai atvykusius. Ir nesvarbu, kad as tos tarybu sajungos beveik nesu mates,- as tikriausiai Tarybukas. Tarybuku akimis turi praeiti visas kancias ir pazeminimus kuriuos praejo jie. Beveik kaip "krikstynos" ir "fukso statusas" universitete. Dauguma Tarybuku atvykusiu pries Lietuvai atgaunant nepriklausomybe arba katik po to atvyko nelegaliai, retas kuris su zalia korta,- todel Lietuva jie prisimena ta kurioje gyveno - eiles prie maisto, ziguliai ir daiktu stygius. Todel ir poziuris i tave daznai buna kaip i ateivi is TSRS - nieko nemaciusi vargsa.
  3. Amerikieciams - o kas jie is tikruju ? Juk visi cia suplauke kazkada. Na, bet sakykim, senbuviams imigrantams - esi konkurentas numusantis darbo jegos kainas. Visokiu aisku yra, bet dauguma laikosi per atstuma kaip nuo alkano suns. Pradzioje manydavau, kad amerikieciai irgi savotiska sekta, bet su laiku supratau, jog jie is esmes yra nebendraujantys ir uzdari. Bet apie tai parasysiu kada nors kita karta.
Kodel JAV? - klauseme saves pries emigruodami. Na viena is priezasciu tai buvo laimeta Zalia Korta - nelegalu cia buti nenoreciau, nors manyciau nelegalu cia trecdalis gyventoju - ir nieko - gyvena ir dziaugiasi. Kodel ne Norvegija, ne Danija ar Svedija ?
  1. Integravimasis i visuomene - i JAV atvaziavai, islipai is lektuvo, darbas i dantis ir tu jau esi pilka mase. Pabandyk ta padaryti Norvegijoi ar kur kitur. Kalbos barjeras didelis - pabandyk ismokti norvegu kalba. Kiek turiu puspazystamiu is NO - tebesedi vistidese nuo atvaziavimo.
  2. Mastai - nu cia galybiu tikrai nerealiai, net jeigu atidarysi sudu parduotuve - toki srautai, kad vistiek kas nors uzsuks ir nusipirks. Keliauk, kur nori su masina, vietiniais skrydziais - vien Amerika aplankyti ir ismaisyti bus ka veikti visa likusi gyvenima.
  3. Gyvenimo kokybe. Kaip beskaiciuotum benzino kainos dvigubai pigiau nei LT. Dabar kai nusove BinLadena baigia atsistatyti i normos ribas ( per savaite nukrito nuo 4.60$/gal iki 4.02$/gal. Drabuziai pigus ir originalus. Tikrai ner ka lyginti su Lietuviska kokybe tai ka perki cia. Kaip patys amerikieciai sako - "taip pigu tarytum butum pavoges". Siandien parduotuveje bandziau pajuokauti kasininkei "Ka turim nusauti kad nukristu pieno kainos ?"-likau nesuprastas. Ispardavima cia ir reiskia ispardavimus is tikruju. Ir nera cia kazkoks laikas viena karta per metus ar sezona - jie vyksta istisai. Bekitako kaip minejau - visas prekes gali grazinti bejokiu ten "Kodel?", "Gal nepriimsim.." ir panasiai. Neseniai grazinau KEEN batus kuriuos nesiojau 3 menesius. Spaude truputi.
  4. Pajamos/Darbo pasiula. Juokas ima kai visi verkia jog dabar sunku Amerikoje - man naujai atvykusiam cia nekvepia jokia krize. Kaip vazinejo visi 5 litru masinom, taip ir vazineja. Na gal nupirko keliais Priusais daugiau simet, gal atleido kompanijos kelis darbuotojus kurie gaudavo 250 000$ i metus ir krapste nosi. Atsivertus vien Lietuviu laikrasti - mirga marga - reikia Truck vairuotoju, valytoju ir panasiu juodadarbiu - neturi darbo ? Pirmyn !

Rezume:

nezinau ar mano straipsnis gavosi rislus ir nuoseklus, bet ka as is tikruju norejau pasakyti galetu sutilpti i sekancia pastraipa: visi mes gyvename iliuzijoje, daznai gyvenimui pasikeitus drastiskai nusekame viena ar kita stereotipa ar bandos nuomone. Kaip jau gerai persake Rokiskis - visatai yra "kombikormas broileriams" - bukime sachmatininkai gyvenime o ne sachmato figuros. Ir dazniau pagalvokite ar is tikruju viso to mums reikia ?

Gryztant prie reziume:

Is tikruju pirma pusmeti jauciausi tiesiog kaip naujai gimes. Islendi, atsimerki - kitas pasaulis, viskas nauja, viska reikai identifikuoti, aprasyti, suprasti, pamegti arba ne. Pirma pusmeti esi kaip naujagimis kuri lengva apmulkinti ir pasinaudoti. Nebereikalo visi senbuviai sako jog tik atvykus buvo bent karta "isdurti". Juk lengva isdurti vaika - ka pasakysi tuo ir tikes. Bet as turejau tai ko neturejo dauguma - finansine laisve, galimybe rinktis, keliauti, noreti arba ne. Linkiu to ir busimiems emigrantams !

p.s. kadangi "prisirasiau" prie poko.lt, o ir koks, Rokiskis gal kada nors ides nuoroda i mane :}, tikiuosi sulauksiu vieno kito lankytojo, todel BUSIMO lankytojo is karto atsiprasau, kad nerasau lietuviskomis raidemis, nes neturiu kolkas tam igudziu ir laiko. Gal, jeigu kas pasufleruos intelektualu spellčeckerį, kada nors ir pasinaudosiu juo, bet kolkas mano straipsniai parasomi per 1-30 minuciu (brangių amerikoniškū minučių) zaidziant su vaikais zaidimu aiksteleje arba vakare gurksnojant konjakelio slaka - ne neabejoju, kad nekvepia tikro žurnalisto strapsniu, bet visi nuo kažko pradedam juk. Kitaip tariant gal po kokio pusmecio is sio straipsnio isaugs visai padorus straipsnis :) (O kas galejo pagalvoti, kad is tokio bjauraus zasiuko isaugo toks grazus gulbinas)

p.p.s kadangi kartais persiskaitau straipsni kita diena arba tik po idejimo, tai mano straipsniai turi evoliucini klaidu ir minciu pratesimo efekta. Prasitesia arba trumpeja tsakant :)

* TRUCKAS Lietuviskai fūra - tik JAV jis platesnis, galingesnis ir zinoma sunkesnis.
** DIP - DP, (Displaced Person) išvietintas žmogus. Amerikoje senbuviai taip vadindavo nieko aplinkoje nenutuokiantį, atskirai nuo visų besilaikantį žmogų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą